رونق صنایع تبدیلی بادام زمینی؛ نیازمند تولید بیشتر

به گزارش مجله ستاره، مهسا طالبی - آستانه اشرفیه-خبرنگار: 5 هزار بادام کار گیلانی برداشت محصول را آغاز کرده اند. طبق آمارهای سازمان جهاد کشاورزی گیلان، 23 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت بادام اختصاص دارد. بادام کاران آستانه اشرفیه با 90 درصد تولید این محصول در کشور بیشترین سهم را دارند.

رونق صنایع تبدیلی بادام زمینی؛ نیازمند تولید بیشتر

عبور رودخانه سفیدرود از این شهرستان و خاک حاصلخیز که ناشی از رسوب گذاری این رود بزرگ است، موجب شده تا زمین های زراعی این شهرستان بستر و ظرفیت مناسبی برای کشت بادام زمینی باشند. بادام زمینی بعد از برنج و چای سومین محصول مهم و اقتصادی گیلان محسوب می شود.

با این که بادام آستانه اشرفیه برند و بسیار خوش طعم است، اما آنگونه که باید توسعه پیدا نکرده است. نبود صنایع تبدیلی یکی از مسائل اساسی در این زمینه است.

البته کمبود صنایع تولید و بسته بندی مختص بادام زمینی نیست و اغلب محصولات کشاورزی گیلان با چنین معضلی مواجهند. طبق آماری که سازمان جهاد کشاورزی گیلان ارائه داده، هم اکنون در استان فقط 2 کارخانه تولید بادام زمینی وجود دارد و اغلب این محصول در واحدهای سنتی کارگاهی خشک و تولید می شود.

ورود بادام زمینی قاچاق، بی کیفیت و ارزان قیمت به بازار و افزایش سالانه هزینه های تولید از مهم ترین مسائل بادام کاران گیلان است. تاکنون سازمان جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید محصولات کشاورزی راهکاری برای افزایش تولید بادام زمینی ارائه نکرده و اگر ارائه داده منجر به رونق تولید نشده است. از این محصول می توان برای تولید انواع محصولات بهداشتی و آرایشی، پفک بادام زمینی، سوخته بادام (شیرینی) یا همچنین مزه بادام استفاده کرد.

  • افزایش 10 درصدی تولید بادام زمینی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: بادام کاران، برداشت محصول را از 23 هزار هکتار اراضی کشاورزی استان آغاز کردند. علی درجانی افزود: پیش بینی می شود تا خاتمه شهریور 11 هزار و 500 تن پیله خشک بادام زمینی به ارزش بیش از 200 میلیارد تومان از اراضی زیر کشت برداشت شود.

وی بیان نمود: به علت شرایط مناسب آب و هوایی تولید امسال 10 درصد بیشتر از پارسال است. بادام زمینی علاوه برآستانه اشرفیه به صورت پراکنده در لشت نشا، تالش، انزلی و رودبار هم کشت می شود.

سال گذشته سازمان صنعت، معدن و تجارت استان از آمادگی برای اعطای تسهیلات در این بخش خبر داده بود. فرهاد دلق پوش گفته بود: ارزش اضافه کرده تبدیل بادام زمینی به فراورده های گران قیمتی همچون محصولات آرایشی، بهداشتی و شیمیایی به مراتب بیشتر از تبدیل آن به فراورده های غذایی است.

وی با اعلام حمایت از توسعه و افزایش واحدهای صنعتی تولید بادام زمینی و انواع خشکبار در استان، بیان کرده بود: زمینه پرداخت تسهیلات برای رونق صنایع تبدیلی و نوسازی ماشین آلات تولید فراهم شده است و حتی برای توسعه بازارهای صادراتی نیز از بادام کاران حمایت می کنیم. مدیر اداره جهاد کشاورزی آستانه اشرفیه به خبرنگاران گفت: ایجاد صنایع تبدیلی برای بادام زمینی همچون روغن بادام یا پفک یا بسته بندی بادام نیازمند زیرساخت هایی است که مهم ترین افزایش تولید است.

اکنون در آستانه اشرفیه 2 کارخانه بسته بندی داریم که محصول را به خارج از کشور صادر می کنند، اما در کل سال برای بادام زمینی فعال نیستند. حمید سلیمانی با اشاره به این که سطح زیر کشت بادام زمینی محدود است و اگر کارخانه ای هم فعالیت کند، فعالیتش فصلی است، بیان نمود: ما میزان تولید اولیه محصول را باید افزایش دهیم. در واقع با افزایش تولید موجب افزایش سرمایه گذاری می شویم. از مهر و آبان در گیلان و آستانه اشرفیه دیگر بادام زمینی پیدا نمی شود. بادامی که در طول سال در بازار می بینید، مربوط به شهرهای دیگر یا وارداتی است، مگر این که برخی فروشندگان، اندکی از بادام زمینی آستانه را برای شب عید یا شب یلدا ذخیره کرده باشند که به اصطلاح به آن بادام آجیلی می گویند.

وی یکی از دلایل ایجاد نشدن صنایع تبدیلی بادام زمینی را نبود نقدینگی و سرمایه در گردش دانست و افزود: سرمایه گذاری که در این زمینه ورود می کند به نقدینگی بالایی برای خرید بادام زمینی نیاز دارد تا بتواند در کل سال فعال باشد. سلیمانی در پاسخ به چرایی افزایش نیافتن میزان تولید بادام در سال های اخیر بیان نمود: تلاش می کنیم با یکپارچه سازی اراضی کشت یا استفاده از ارقام پرمحصول نسبت به افزایش تولید بادام زمینی اقدام کنیم.

اکنون 6 تا 9 تن بادام تولید می شود که 4300 تن آن آجیلی است. این مسئول ادامه داد: می توان با استفاده از رقم پرمحصول بادام زمینی، 2 برابر تولید را افزایش داد. در غیر این صورت برای سرمایه گذار هم به صرفه نیست تا صنایع تبدیلی برای این محصول ایجاد کند. به گفته مدیر اداره جهاد کشاورزی آستانه اشرفیه، کشت بادام زمینی نیازمند اراضی خاصی است و امکان کشت آن در همه نقاط استان وجود ندارد، اما در اراضی شهرستان های انزلی، لنگرود و چاف و صومعه سرا این قابلیت وجود دارد.

امسال نیز به صورت الگویی در آنها کشت اجرا شده است. سلیمانی بیان نمود: هدف جهاد کشاورزی از این کار جایگزینی بادام زمینی به جای کشت محصولاتی همچون هندوانه است که با وجود مصرف فراوان آب، سود اقتصادی چندانی ندارند. در چند سال اخیر در انزلی کشت بادام زمینی به خوبی جواب داد و موفقیت آمیز بود، بنابراین می توان با اجرای طرح الگوی کشت در شهرهای دیگر شاهد افزایش تولید این محصول باشیم.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 6 مهر 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: upst.ir شناسه مطلب: 304

به "رونق صنایع تبدیلی بادام زمینی؛ نیازمند تولید بیشتر" امتیاز دهید

1 کاربر به "رونق صنایع تبدیلی بادام زمینی؛ نیازمند تولید بیشتر" امتیاز داده است | 3 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "رونق صنایع تبدیلی بادام زمینی؛ نیازمند تولید بیشتر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید