اولین وزیر زن در تاریخ افغانستان کیست؟

به گزارش مجله ستاره، کبری نورزایی از جمله زنان برجسته در دهه های 60 و 70 میلادی در افغانستان بود که نامش به عنوان مفاخر زنان معاصر تاریخ افغانستان درج شده است.

اولین وزیر زن در تاریخ افغانستان کیست؟

به گزارش، کبری نورزایی از جمله زنان برجسته در دهه های 60 و 70 میلادی در افغانستان بود که نامش به عنوان مفاخر زنان معاصر تاریخ افغانستان درج شده است.

وی از سال های 1965 تا 1969 میلادی به عنوان وزیر صحت/ بهداشت افغانستان ایفای وظیفه کرد.

کبری نورزی دختر مرحوم بسم الله خان در سال 1932 میلادی در گذر باغبان کوچه شهر کابل به جهان آمد.

وی 4 خواهر و 3 برادر داشت. دوره کودکی خود را در باغبان کوچه کابل گذرانید، در حالی که سال های بعد زندگیش را در کارته چهار و بعدا در کارته سه سپری کرد.

وی تعلیمات ابتدایی و ثانوی را در مکتب ملالی به اتمام رسانید و در رشته مطالعات زنان به تحصیل پرداخت.

نوروزی در سال 1953میلادی از دانشکده زنان با بالاترین نمره فارغ التحصیل شد و به عنوان معاون مدرسه ملالی و بعدها اولین مدیر افغان آن مدرسه ایفای وظیفه کرد.

این در حالی بود که مدیریت مدرسه ملالی قبلاً به عهده استادان فرانسوی بود. در زمان مدیریت وی، مدرسه ملالی پیشرفت چشم گیری کرد و به عنوان یکی از بهترین مدارس دختران افغانستان شناخته شد.

نوروزی در سال 1958 میلادی جهت ادامه تحصیلات عالی به دانشگاه سوربن پاریس رفت. بعد از انتها تحصیلاتش در فرانسه، به عنوان رئیس دانشکده تدبیر منزل در دانشگاه کابل ایفای وظیفه کرد.

وی در سال 1964میلادی عضویت کمیسیون مشورتی تدوین قانون اساسی را کسب کرد. این کمیسیون مشتمل بر 23 عضو بود.کبرا نورزی و معصومه عصمتی وردک که هر 2 از پیشگامان نهضت زنان و از جمله معدود زنان تحصیل نموده و فعال بودند، عضو این کمیسیون بودند.

نورزی از سال های 1965 تا 1969 میلادی به عنوان وزیر صحت ایفای وظیفه کرد. از کار های ارزشمند وی در وزارت صحت ایجاد تعدادی بیمارستان و کلینک ها در افغانستان، تصویب قانون داروهای ژنیک و تاسیس انجمن راهنمای خانواده در کابل و ولایت های کشور بود.

وی به عنوان وزیر صحت با جسارت بسیار به دورترین نقاط افغانستان سفر کرد. از جمله به ولایت های پروان، لوگر،قندوز، هرات، چخانسور، بلخ، هلمند، ننگرهار، لغمان و بدخشان سفر کرد و با همکاری مامورین محل مراکز بهداشتی را افتتاح و رونق داد.

کبری نورزی در سال 1977میلادی نماینده انتخابی در لویه جرگه از ناحیه هفتم شهر کابل شد و در تصویب قانون اساسی جدید آن سال دخالت داشت.

وی قریحه شاعری نیز داشت و اشعاری را نیز سروده بود. نوروزی ازدواج ننموده بود و سال های گرانبهای عمر خود را در خدمت گذاری به وطن سپری کرد.

کبری نورزی در سال های بعد با وجود دشواری ها و ناملایمات کشور را ترک نکرد و با مادر و خواهر کوچکش تا آخر عمر در کابل ماند.

نشریه نگاه نو با انتشار این مطلب نوشت: وی در تاریخ 30 ژانویه 1986 میلادی در منزل شخصی خود واقع در کارته سه شهر کابل در سن 54 سالگی داعیه حق را لبیک گفت و در شهدای صالحین به خاک سپرده شد.

کبری نورزایی از جمله زنان برجسته در دهه های 60 و 70 میلادی در افغانستان بود که نامش به عنوان مفاخر زنان معاصر تاریخ کشور درج شده است.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 21 خرداد 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: upst.ir شناسه مطلب: 152

به "اولین وزیر زن در تاریخ افغانستان کیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اولین وزیر زن در تاریخ افغانستان کیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید